5 интересни факта за сушито

Хората по цял свят обичат да хапват суши, но повечето от тях не знаят почти нищо за него. Макар да знаете от какво се състои това любимо ястие и каква е разликата между суши и сашими, то със сигурност не знаете за интересните факти, които ще ви споделим днес.

Сушито не произлиза от Япония

Въпреки, че това е японско ястие, прочуло се по цял свят, то всъщност произлиза от Югоизточна Азия. Сушито се приготвя от ориз, морски дарове и зеленчуци, като се твърди, че се е създадено в следствие на метод за ферментиране на риба чрез увиването и в кисел ориз. Ястието преминава през Китай, а след това достига до Япония, където се превръща в това, което ядем днес.

Някога оризът се е смятал за ненужен

Когато сушито било измислено, оризът се използвал за да придаде вкус на рибата, да я предпази от насекоми и да удължи трайността и. Когато времето за консумация на рибата идвало – хората изхвърляли ориза на боклука. Е, за щастие, някой е сметнал, че вместо да изхвърля толкова много ориз е по-добре да го включи в ястието.

Думата “суши“ всъщност се отнася за ориза

Много хора биха се зачудили, когато им предложат суши, което не съдържа морски дарове, но всъщност, в това има смисъл. В интерес на истината, думата “суши” се отнася за ориза, който се използва при приготвянето на ястието. Това означава, че обикновен овкусен ориз с оцет съвсем спокойно може да бъде нарече суши.

Сушито става толкова популярно след земетресение

Първоначално сушито се предлагало само като ‘street food‘, но това се променя след земетресението през 1923 година в Канто, при което загиват над 100 000 японци, а много други остават без дом. Много хора, включително и готвачите на суши, остават без дом и напускат Токио и започват да разпространяват ястието в цяла Япония.

Цените на недвижимите имоти се понижават, което прави възможно закупуването на ресторанти от суши готвачите. Така се появяват и суши ресторантите, които още повече допринасят за популярността на това ястие.

Автентичното уасаби е много скъпо

Да, автентичното уасаби може да бъде много скъпо. Коренът на растението уасаби се настъргва, за да се получи пастата, и тъй като растението е трудно за отглеждане, цената на истинското уасаби може да бъде висока, а самият продукт – труден за откриване. Възможно е да ви сервират фалшиво уасаби, без дори да знаете.

Дояде ви се суши? Разбираемо, все пак това е едно от най-вкусните ястия. Поръчайте от Мастър Суши, а ние ще го доставим до дома или работното място. Ако желаете да хапнете при нас – заповядайте в комплекс Колекс – срещу Дом на книгата. Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *