Istoriya-na-sushito

История на сушито

Едва ли има човек, който да не е чувал за това така популярно ястие – суши. Да, но знаете ли, че историята му датира векове назад във времето? А освен история има и интересни легенди, като например тази, която ще ви разкажем днес.

Според една дневна японска приказка, възрастна жена започнала да крие гърнета с ориз в гнездата на рибарите, защото се страхувала, че крадците ще ги откраднат. Минало време, тя събрала гърнетата и открила, че оризът започнал да ферментира. Видяла също, че с ориза са се смесили и остатъци от рибата, която рибарите ядели. Получената смес била много вкусна, но това, което силно впечатлило жената било, че оризът послужил и за консервиране на рибата. Така било поставено и началото на новия начин за удължаване на срока на годност на морските дарове, както и зародиша на сушито.

Въпреки, че тази легенда е много симпатична, истинската история на това невероятно ястие е доста по-богата и дълголетна. Днес ще ви разкажем повече за нея.

История на сушито

Сушито  се споменава за първи път през 2-ри век в китайските речници, но се смята, че се е появило още много преди това. Според историята, то се появява в Китай или Югоизточна Азия, като бива въведено в Япония през VII-VIII век. Първоначално не се сервирало като храна, а се използвало за древна практика, с помощта на която хората консервирали ориз и осолена риба.

Прясната и почистена риба се поставяла в сандъци между сол и ориз, притискала се с тежък камък и се покривала с капак или кърпа. По този начин рибата ферментирала, ставала по-вкусна и се съхранявала много дълго време – около година. Хората първо предпочитали да изхвърлят ориза, но постепенно харесали вкуса му и започнали да го консумират заедно с рибата, като едно общо ястие.

Години по-късно, през XVII век, Матсумо Йошичи сложил в ориза оцет, като това допринесло за много по-добър вкус. Но това, което впечатлило хората било, че времето за приготвяне се съкратило значително. В интерес на истината, в Югоизточна Азия все още съхраняват част от рибата по същия начин.

Сушито, което познаваме днес

Сушито, което познаваме днес, известно още като ‘сеши‘, бива създадено от Ханая Йохи, японски готвач, създал това страхотно ястие в края на Едо периода. Йохи създал ‘сеши‘ като ястие за бързо хранене, което дори не било ферментирало и се предлагало на уличните сергии. Хората го хапвали с ръце, като най-често си взимали суши по време на път. То се наричало Едоми зуши и се приготвяло с прясна риба от залива на Едо, днес известен като Токийския залив.

Сушито, което приготвял Йохи, представлявало парче прясна риба, поставена върху подправен ориз. Днес наричаме този вид нигири суши. Именно благодарение на Ханая Йохи, сушито се разпространило из цяла Япония, подпомогнато и от голямото земетресение в Канто през 1923 г., когато много хора губят домовете и бизнеса си и се преместват от Токио. Постепенно сушито се разпространява до такава степен, че става част от традиционната кухня за държавата.

След Втората световна война, сергиите биват затворени и преместени на закрито, в много по-хигиенични условия. По-късно са осигурени и по-официални места за сядане, а сушито се превръща от ‘бързо хранене‘ в истинско преживяване.

Този нов начин на съхранение и консумиране на морски дарове се разпространява по целия свят, а с появата на популяризирането на морските дарове, този необичаен начин на сервиране бързо бива възприет и от западните култури.

Сушито днес

Сушито, изкусното кулинарно изживяване, което някога е било уникално за Япония, сега се е развило на друго ниво отвъд традиционните японски методи. Западните влияния са довели до появата на нови стилове суши, като калифорнийските рулца, веган сушито и това с пиле.

Историята на сушито датира векове назад във времето, но сегашната му версия е популярна по целия свят, и то с право. Но историята на това ястие в никакъв случай не е приключила, а дори напротив – тя все още се пише! Очакваме, че в бъдеще все повече готвачи ще продължат да експериментират точно както Ханая Йохи – ще създават нови ястия, използвайки сурова риба и други традиционни суши съставки.

Нямаме търпение да видим какво ще ни предложи бъдещето, но дотогава заповядайте в Master Sushi, където ви очаква страхотно разнообразие от вкусове, в които сме сигурни, че ще се влюбите. Ако предпочитате да останете в уюта на дома – може да поръчате суши за вкъщи, а ние от Master Sushi ще го доставим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *