Какво трябва да знаеш за сушито

Несъмнено сушито е едно от най-обичаните ястия в днешно време. Малки и големи му се наслаждават ежедневно, а нови вариации и вкусове се появяват в менюто всеки ден. Ако пък сте човек, който освен да хапва суши, иска да научи и малко повече за него, то сте на правилното място. Днес от Мастър Суши ще ви споделим някои любипитни факти, които е хубаво да знаете за вашето любимо ястие.

Какво е суши?

Суши е японско ястие, включващо специално приготвен ориз и обикновено някакъв вид риба или морски дарове, често сурови, но понякога и варени. Независимо от топинга или пълнежа, сушито винаги включва ориз. Всъщност оризът за суши е толкова важен, че готвачите на суши в Япония преминават години на обучение само за да се научат как да готвят ориза правилно, преди изобщо да започнат да боравят с риба или морски дарове.

Кратка история на сушито

Сушито бива създадено в Югоизточна Азия между V и III в. пр.н.е. като начин за консервиране на сурова риба във ферментирал ориз. Осолената риба, увита във ферментиралия ориз, се съхранявала с месеци наред без да се развали. Практиката се разпространява в Южен Китай, преди да бъде въведена в Япония около VIII в, където става особено популярно.

Сушито, което е известно по цял свят в днешно време бива приготвено чак през 19-ти век от Ханая Йохей и наречено „хая-дзуши“ или преведено –  „бързо суши“. Смята се, че това суши придобива толкова голяма популярност през Япония поради земетресението в Канто през 1923 година, поради което суши готвачи се прибрали в родните си градове и разпространили суши културата там.

Как се яде суши?

Най-разпространеният начин за консумиране на суши е с клечки за хранене, соев сос, уасаби и разбира се – джинджифил. Така и ще ви го поднесем ние в Master Sushi. Соевият сос се използва за потапяне на сушито, а уасабито за подобряване на вкуса. Маринованият джинджифил пък прочиства небцето и премахва пикантността, която се усеща след уасабито.

Препоръчително е да хапнете парчето суши на една хапка, за да може да се насладите на хармоничния вкус на всички съставки. Ако не се справяте добре с клечките – не се притеснявайте. Съвсем спокойно може да използвате и ръце.

Сушито винаги ли е сурово?

Един от най-често задаваните въпроси, свързани със сушито е именно дали рибата е винаги сурова. Е, отговорът е не. Има видове суши, които съдържат сурова риба, като те преобладават в менютата на суши ресторантите. За щастие има и по нещо за хората, които не желаят да опитват сурова риба – това е сушито, направено със скариди, раци, варена змиорка и други.

Допълнително, в Master Sushi може да откриете страхотно разнообразие от това любимо ястие, приготвено със сготвена риба, както и да опитате нашите веган опции, които не съдържат риба като цяло.

Най-доброто суши за начинаещи

Най-често избираното суши от начинаещите е нигири. То се състои от парче риба или друг вид морски дар, поставено върху малка топка ориз. Разбира се, много начинаещи избират калифорнийско руло, съставено от раци, краставици и водорасли, както и веган суши, без никакъв вид месо вътре.

Вече знаете най-важните неща за това така вкусно ястие – суши. В Master Sushi ще откриете страхотно разнообразие, като ще може да изпробвате различни видове и да се насладите на незабравими преживявания. Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *