Какво е суши?

Суши – какво е това?

Сушито определено е един от най-популярните видове храна в целия свят, както и най-известното нещо, свързано с японската култура. Ако помолите някого да изброи това, което му напомня за Япония, то почти всеки човек ще каже именно “суши“. Но ако някой ви попита „Какво е суши“, то как ще отговорите?

Какво е суши?

Суши е японско ястие, което се приготвя със специален ориз, най-често гарниран с риба или морски дарове, които в повечето случаи са сурови, но понякога и сготвени. Разбира се, за приготвянето му са нужни още съставки, като например водораси и зеленчуци. Но знаете ли, че думата “суши“ се отнася за ориза, който се използва и неговия кисел вкус, а не за рибата? Всъщност готвачите на суши в Япония преминават през дългогодишно обучение, за да се научат как правилно да приготвят ориза и безопасно да боравят с рибата и морските дарове.

Суши ориз

Моделите суши и представянето им варират значително, но едната ключова съставка е „суши оризът“, наричан още шари (しゃり) или сумеши (酢飯). Суши оризът е среднозърнест бял ориз, приготвен с оцет и други подправки, като сол и захар. Обичайният сорт ориз, който се използва за суши, е Japonica, по-специално сортът Koshihikari. Japonica е среднозърнест ориз с малко закръглени зърна, което го прави различен от едрия ориз, с който сме свикнали на Запад, известен като ориз Indica. Оризът Japonica e с по-високо съдържание на нишесте, което го прави много по-лепкав и подходящ за оформянето на суши.

Винаги ли се използва сурова риба?

Това е един доста често задаван въпрос. Традиционното суши се приготвя със сурова риба, нов  днешно време може да се насладите на вегетарианско суши, на такова със сготвена риба, като дори може да откриете и суши с пиле и друг вид месо. Но въпреки това бихме ви препоръчали да пробвате оригиналното ястие, направено със сурова риба. Тя е винаги безопасна за консумация, тъй като е внимателно подбрана.

Ето списък на някои от най-разпространените видове риба и морски дарове, използвани за суши:

  • Сьомга
  • Риба тон
  • Скумрия
  • Халибут
  • Морска риба
  • Змиорка
  • Октопод
  • Скариди
  • Калмари

В Master Sushi може да изпробвате различни видове от любимото си ястие. При нас ще откриете винаги най-високо качество, най-добър вкус и разбира се – винаги пресни продукти. Може да поръчате за вкъщи, както и да дойдете, за да се насладите на любимото си суши. Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *