Сушито несъмнено е едно от най-обичаните ястия в днешно време, но питали ли сте се дали освен вкусно е и здравословно? Е, днес ще отговорим на този така често задаван въпрос – всичко зависи от съставките, но в повечето случаи, правилно приготвеното суши е на 100% здравословно.
Здравословни съставки за суши
Сушито може да бъде здравословен избор, но това зависи от вида, който сте избрали, и от използваните съставки. Мазната риба, като сьомгата, осигурява омега-3, която е основна мастна киселина и трябва да се набавя от храната. Световната здравна организация препоръчва да се консумират 1-2 порции мазна риба седмично, така че сушито може да бъде вкусен начин да помогнете за постигането на тези цели.
Често използвани зеленчуци за приготвянето на това така любимо на много ястие са краставица, патладжан и авокадо – патладжанът е добър източник на фибри, витамини от група В и калий. Авокадото пък е отличен източник на полезни за сърцето мазнини, включително мононенаситени, както и на витамин Е.
Морските водорасли са класическа съставка в сушито, както под формата на изсушени листа, използвани за увиване на ориза (нори), така и в салатите. Богати на фибри и протеини, водораслите са и добър източник на минерали, включително йод, желязо, цинк и витамин В12.
Съставки на суши, които не са здравословни
Суши оризът често се прави “лепкав” с помощта на оцет, захар и сол, което до някъде го прави не толкова полезен за организма. Соевият сос има доста високо съдържание на сол, затова е и препоръчително да го използвате в умерени количества. Някои видове суши биват приготвяни със специални сосове, включително и майонеза, което ги прави нездравословни.
А какво ще кажем за суровата риба? Е, въпреки, че според някои хора тя не е полезна, то ние можем да твърдим, че правилно приготвената и винаги прясна риба, която се използва в сушито определено не е вредна, като освен това има и полезни свойства за организма.
Как да хапнем здравословно суши?
Ако държите да се насладите на здравословно суши, то има няколко неща, които може да направите. Първо, изберете суши с прясна риба, което съдържа и водорасли, тъй като те са много полезни. Второ, не прекалявайте със соевия сос, тъй като както вече споменахме, той има високо съдържание на сол.
Изберете суши, което не съдържа майонеза и допълнителни сосове, а вместо това набляга на риба, зеленчуци и разбира се – водорасли. И не на последно място по важност – внимавайте с порцията. Сушито определено е вкусно и увлекателно, но не трябва да прекалявате. Може да хапнете около 8 до 10 парчета, за да сте сигурни, че няма да прекалите с калориите.