Суши речник

Суши речник за начинаещи

Ако до сега никога не сте се опитвали суши, разглеждайки суши меню за първи път може да бъде смущаващо. Можете да използвате този кратък речник включващ най-използваните суши думи, за да ви помогне да се ориентирате в първите си суши преживявания.

Бара – съставки за суши, смесени заедно в купа като оризова салата.
Дайкон – бяла ряпа, която често се сервира нарязана на тънки ивици и маринована. Може да се сервира в салата или като гарнитура. Дайкон има много мек вкус.
Даши – бульон от японска супа, приготвен от морски водорасли или други съставки. Този бульон е основата за много супи и има отчетлив умами вкус.
Футомаки – Големи суши ролки. Тези рула включват много съставки и често се сервират като основно ястие или фокусна точка.
Маки суши – Суши под формата на руло. Оризът за суши и другите съставки се навиват в ръкава от водорасли нори или понякога в други „опаковки“ като оризова хартия или дори краставица.
Мирин – японско вино, което е леко сладко. Това вино се използва най-вече в готвенето и може да добави дълбочина на вкуса към сосове и маринати.
Мисо – ферментирала соева паста, която се използва в много супи, сосове и маринати. Мисо не само предлага хранителни ползи, но също така осигурява силен умами вкус за балансиране на ястията.
Нигири суши – това е топка ориз, а отгоре с резен прясна риба. Малка капка уасаби понякога се поставя между рибата и ориза или тънка лента от водорасли нори може да бъде увита около двете.
Нори – тънки листа морски водорасли, които са изсушени и препечени за подобряване на вкуса. Нори е класическото тъмнозелено водорасло, което често се вижда увито около външната страна на суши рулцата.
Панко – леки, хрупкави японски галета. Тези уникални хлебни трохи са оформени повече като люспи, отколкото като трохи, което им придава уникалната текстура. Панко се използва като хрупкав топинг или покритие в суши ролки и др.
Понзу – лек, сладък сос, който обикновено се използва за потапяне.
Сърна – рибни яйца или хайвер. Сърната често се използва за покриване или покриване на суши рула. Те осигуряват текстура и приятен солен вкус.
Саке – оризово вино, което може да се сервира горещо или студено. За разлика от обикновеното вино, сакето се дестилира и не трябва да отлежава.
Сашими – японски деликатес, състоящ се от прясна сурова риба или месо, нарязано на тънки парчета и често консумирано със соев со
Японски соев сос/шою – соев сос. Соевият сос се прави от ферментирали соеви зърна и придава приятен солен или солен вкус на храната. Използва се леко само за подчертаване на други вкусове.
Соба – юфка от елда. Юфката соба е обилна и често се сервира студена и подправена.
Суши – думата суши се отнася за ориз, който е бил подправен с оцет и захар. Малко количество захар, разтворена в оцет, се поръсва върху прясно сварения ориз и след това се сгъва. Оцетът и захарта осигуряват уникален лек вкус и текстура. Всеки морски дар, зеленчук или друга съставка, сервирана в комбинация с този ориз, може да се нарече суши .
Тамаго – японската дума за яйце. Тамаго често се сервира като подсладен омлет, който след това се нарязва на филийки и се поставя върху купчина суши ориз.
Татаки – нарязан на ситно.
Темпура – Очукана и дълбоко пържена.
Тофу – соева извара. Самото тофу има много мек вкус, но често се маринова и ще абсорбира вкусовете на храната около него. Тофу може да се консумира прясно, пържено, печено на скара или сотирано. Често се използва като вегетариански източник на протеини.
Уакаме – широколистно водорасло с почти дъвчаща текстура. Това водорасло често се прави на салата със сусамово семе, сусамово масло и люспи чили.
Уасаби – японски хрян. Тази зелена паста обикновено се сервира заедно със суши, за да добави прилив на топлина и вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *